Lufthansa

самолетни билети lufthansaLufthansa (позната още като Deutsche Lufthansa AG) е германската национална авиокомпания, най-голямата европейска самолетна компания и четвърта в света по брой на обслужени пътници изобщо досега. Тя разполага с най-големия самолетен парк в Европа, който е втори по размер в света, заедно със самолетите от компаниите на нейните филиали. Lufthansa е участвала в основаването на Star Alliance – най-големия алианс на въздушни превозвачи. Към Lufthansa Group се причисляват  авиокомпаниите Lufthansa Cargo, Lufthansa Regional, Germanwings, Swiss International Airlines, Austrian Airlines  и други компании, които частично се притежават от немския самолетен гигант. Главният изпълнителен директор на компанията е Кристоф Франц.

Името Lufthansa е с произход от 1926 г., когато е основаването на авиокомпания Deutsche Luft Hansa в Берлин, функционираща като националната германска авиокомпания до завършването на Втората световна война. Lufthansa е сформирана отново през януари 1953 г., като акционерно дружество за въздушни превози Aktiengesellschaft für Luftverkehrsbedarf, което година по-късно е именувано Deutsche Lufthansa Aktiengesellschaft. Логото на Lufthansa съществува е дори с още по-стара история, започваща от 1918г., когато „жерава“ в кръга е символизирал първата авиокомпания на Германия – Deutsche Luft-Reederei.

Офисите на авиопревозвача се намират в Кьолн, Германия, а основната база за самолетите и седалище на Lufthansa е на летище Франкфурт. Тази роля след 2001 г. се изпълнява и от летище Мюнхен, а другите големи бази на германската самолетна компания са Хамбург, Дюселдорф, Щутгарт и новооткритото през 2013 летище Берлин Бранденбург. Lufthansa обслужва до 18 дестинации в Германия и извършва полети до 197 града извън страната, а общо с полетите на филиалните компании, обслужваните от Lufthansa Group дестинации наброяват 410 и се намират на пет континента.

Изборът от места, които могат да бъдат резервирани в самолетите на Lufthansa са от първа, бизнес и икономична класа. На голяма част от важните летища на компанията за пътниците в първа и бизнес класа има ложи, предлагащи различни бизнес услуги и удобства. Редовните пътници могат да ползват различни услуги и отстъпки с програмата Miles & More, събирайки пропътуваните мили с компаниите на Lufthansa Group и нейните партньори в Star Alliance.

Позволения ръчен багаж  за икономичен клас е един брой, а за бизнес и първа класа са два броя, като един брой ръчен багаж трябва да е с максимални размери 55 х 40 х 23 см и да не надвишава 8 кг. В цената на Вашите самолетни билети влиза една чанта до 23 кг позволен регистриран багаж за пътниците в икономичен клас, а тези от бизнес класа имат право на две чанти, всяка с тегло до 23 кг. Пътниците в първа класа имат право на три броя чекиран багаж, който също трябва да е с тегло до 23 кг всеки.

 

 

Създаване: 1953 година
Седалище: Летище Франкфурт, Франкфурт на Майн, Германия
IATA код: LH
Притежавани самолети: 218 самолета Airbus и 75 самолета Boeing
Предлагани полети: Повече от 200 дестинации в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия
Излитане от България: София, Варна, Бургас