Ryanair закупиха 100 чисто нови самолета Boeing

Ryanair – най-големият европейски нискотарифен превозвач – направиха поръчка за 100 чисто нови самолета от типа Boeing Co 737 MAX. Сделката е сключена на 08 септември и е на стойност $11 млдр. Самолетите са с модернизирани двигатели и крила, а също и имат по-голям брой места за пътници. Обмисля се поръчването на още 100 от самолетите.

ryanairСпоред бъдещите планове на ирландската авиокомпания, тя ще превозва около 150 млн. пътници годишно до 2024 година. Собственикът на самолетната компания Майкъл О’Лиъри сподели, че през 2013 г.  Ryanair са обслужили около 82 млн. пътуващи. Според О’Лиъри се очаква новите самолети да намалят някои разходи, което ще направи възможно завладяването на пазарен дял от доказани самолетни компании, като British Airways, Lufthansa, SAS и Alitalia. О’Лиъри каза още, че компанията ще се разширява много на европейска територия и се надява да спечелят във войната с цените за евтини самолетни билети през идните 10 години.

Местата в новите самолети, които са с 8 повече, ще заработят допълнителна годишна печалба от близо €1 млн., а се очаква разходите за гориво да паднат с 18%, с което се очаква самолетните билети да намалеят с 20%.

Самолетите на Ryanair летят до 179 градове в Европа, но кацат на по-малките европейски летища, които имат добра автобусна или железопътна връзка с градовете, като по този начин имат възможността да предлагат по-ниски цени на полети. Броят на служителите на авиокомпанията е около 9000 човека.