EasyJet достигат максимума на прогнозните печалби

easyjetОт нискотарифния самолетен превозвач easyJet обявиха последните си предвиждания за печалба преди данъци, която ще е между 470 и 480 млн. паунда, което надвишава досегашните пресмятания от около 450 – 480 млн. британски паунда.

Предвижданията се отнасят за финансовата година, която приключи на 30 септември, а постигнатият резултат се дължи на голямо търсене през месеците юли и август, както и увеличение на пътуващите за септември с близо 5% на годишна база.

В резултат на увеличението на летищните такси, разходите на компанията за един пътник са нараснали с около 4%.

За първата половина на новата финансова година, британския превозвач вече има разпродадени повече от 1/4 от пътническите места в самолетите си, което се приближава до показателя за този миналогодишен период. Негативно ще се отразят обаче по-големите разходи за гориво – с около 20-30 млн. паунда, както и движенията на валутните курсове.

От Ryanair (основния конкурент на easyJet) не можаха да се похвалят с подобни оптимистични резултати и дори публикуваха предупреждение за своята незадоволителна годишна печалба, дължаща се на по-слабото търсене на техните самолетни билети.