Bitcoin скоро ще се приема от 260 самолетни компании

самолетни билети с bitcoinПартньорство между UATP и компанията за обработване на плащания Bitnet, би могло да предостави възможност на повече от 260 авиокомпании възможност да приемат плащания с криптовалутата Bitcoin (Биткойн).

UATP (Universal Air Travel Plan) е мрежа за плащания, предоставяща на транспортната индустрия алтернативни варианти за разплащане, заместващи кредитните карти, използвани при резервации на самолетни билети и заплащане на услуги, свързани с пътуванията. Алтернативните методи включват PayPal, Ukash и AliCash.

Търговската мрежа на UATP се състои от над 260 самолетни превозвачи, над 130 000 туристически агенции по света и няколко големи железопътни компании в Европа и САЩ. Някои от търговците, с които работят са American Airlines, Amtrak и China Airlines.

Според вицепрезидентът по стратегическите въпроси на Bitnet, сътрудничеството с UATP е бил „очевидно решение“. Той допълни, че партньорството ще помогне на самолетните компании за намаляване на разходите по транзакциите и риска от измами.

Bitnet, които имат офиси в Сан Франциско и Белфаст, Великобритания, заявиха на своя уебсайт, че съществува, за да помогне на търговците да приемат Bitcoin плащания. Компанията рекламира услугите си по разплащания, като изтъкна, че транзакциите с Bitcoin не могат да бъдат отменени, имат по-ниски такси в сравнение със съществуващите начини за плащане и могат да бъдат правени от клиенти навсякъде по света.

Относно партньорството с Bitnet, президентът и изпълнителен директор на UATP Ралф Кайзер каза, че са щастливи да си партнират с Bitnet и да добавят плащането с Bitcoin към тяхната платформа за разплащане.

Новото партньорство между двете компании не означава непременно, че повечето световни самолетни превозвачи ще започнат да приемат Bitcoin плащанията веднага. Bitnet в момента обсъжда с партниращите си с UATP авиокомпании как биха могли най-добре да ползват Bitcoin за плащанията и предотвратяването на измами.

Това не е първият път, при който UATP улесняват клиентите да заплащат транспортни услуги. През 1934 г. компанията издаде първата карта за таксуване (Air Travel Card), която позволи на пътуващите да правят резервации на самолетни билети предварително и да заплащат впоследствие.