Ще летим с включени лаптопи и телефони

Телефон по време на полетСъобщение от агенцията за авиобезопасност на Европа (EASA) гласи, че според новото ръководство за безопасност, което ще бъде публикувано, пътниците ще могат да използват своите електронни устройства по време на полет (таблети, смартфони, мултимедийни плеъри, електронни четци,  лаптопи и т.н.). Щатската федерална авиационна администрация вече обяви облекчаването на правилата за употреба на устройствата в самолетите, а европейският документ по този въпрос се очаква да бъде представен до края на месец ноември.

Пътуващите ще могат да оставят устройствата си включени, но условието е те да бъдат настроени на самолетен режим (airplane mode), като по този начин не могат да бъдат използвани за основните мобилни функции, като телефонни разговори, изпращане на кратки съобщения, защото е възможно да възникнат смущения в радиовръзката с контролните кули. След ноември се предвижда новите правила да важат за всички авиолинии в европейския съюз.

От агенцията заявиха, че разбират желанието на пътниците да ползват електронни устройства навсякъде, понеже те са много широко разпространени и новите промени ще дадат по-голяма свобода на пътниците да ги използват при полети. Дори се търси и начин за провеждане на разговори по време на полетите, без това да застрашава сигурността на пътниците и екипажа на самолета.

Новите препоръки ще разрешат всякакви операции, при които няма трансфер на данни. Ограничаването на употребата на електронните мобилни устройства при полет е въведена през 1966г. в САЩ, когато е установено, че радиоапаратите смущават системите за навигация и комуникация в самолетите. Въпреки че през изминалите 20 години беше доказано, че няма риск за сигурността на системите на борда на самолетите, когато устройствата не трансферират данни, тяхната употреба остава частично ограничена.