Цените на полети за европейски дестинации ще са по-евтини при компаниите от ЕС

taksi-poletiНово предложение за налагания екоданък на самолетните компании извън европейския съюз, които ползват европейско въздушно пространство, беше представено от ЕК.

Предвижда се заплащането на таски за частта от полета, случваща се над европейската икономическа територия, състояща се от 28 членуващи държави, Исландия и Норвегия.

Въпросния екоданък ще бъде отразен единствено в цените на чуждестранните самолетни превозвачи, в резултат на което цените на самолетните билети за държави в ЕС ще са по-ниски при европейските авиокомпании.

Преди това ЕК налагаше на превозвачите, ползващи европейско въздушно пространство, закупуването на квоти за отделянето на вредни емисии от целия полет, но поради натиск от Индия, Китай и САЩ, тази схема беше замразена.

„Изненада и безпокойство“ относно предложението от Брюксел, беше изразено от интернационалната асоциация за въздушен транспорт, представляваща 240 от световните авиолинии.

Според европейския комисар за въздействията върху климата обаче, ЕС има право на регулиране на вредните самолетни емисии във въздушното си пространство.