Уловките при евтините самолетни пътувания

Желаещите да пътуват вече имат голям избор от възможности, когато става въпрос за намирането на евтини самолетни билети. Нискотарифните авиокомпании предлагат все повече дестинации по света, а търсачките за самолетни билети улесняват нещата повече от всякога при сравняването на цените и намирането на изгодни оферти за полети.  Преди обаче да кликнете върху бутона „Резервирай сега“ е добре да се запитате няколко прости неща, за да избегнете евентуалните скрити уловки преди да е станало твърде късно.

Каква е истинската цена на този полет?

В бързината при лов на изгодна оферта е възможно да пропуснете или забравите за истинската стойност на дадени самолетни билети. Помислете дали няма някакви скрити капани, например: Обратният полет също ли е на изгодна цена? Цената с всички включени такси ли е?

В бързината внимавайте да не добавите услуги, от които нямате нужда. Например в сайтовете на някои евтини самолетни превозвачи се предлагат пътни застраховки (каквито вече е възможно да имате). Обърнете внимание кои опции сте избрали, преди да извадите кредитната си карта.

Евтините самолетни билети от нискотарифните авиокомпании обикновено не включват услугите, които са включени в цените на полетите при редовните авиокомпании. Не забравяйте да принтирате бордната си карта преди пътуването или ще се наложи да платите допълнителна такса заради забравянето. Внимателно проверете иманета и датите на полетите, защото промяната дори на една буква има своята цена. Ако сте наистина организирани, опаковайте си и нещо за хапване, защото храната на летището или в самолета е с голяма надценка (но изпийте питиетата си преди да минете проверката за сигурност, където ще трябва да се разделите с тях). Не всички евтини авиокомпании предлагат запазени места (въпреки че вече и easyJet започнаха да предлагат), затова очаквайте опашка за ранното качване на самолета и гарантиране на място до човека, с когото пътувате.

 

Колко време ще отнеме този полет?

сън на летищетоПреценете колко време можете да отделите, когато решавате кой самолетен билет да резервирате. Евтините самолетни билети не винаги летят по най-директния маршрут, затова е добре да обърнете внимание на времевия фактор и вероятните спирания за прекачвания.

А по кое време ще пристигнете? Ако е твърде рано сутринта няма да можете да се регистрирате в хотела си, затова вижте дали не можете да оставите багажа си за известно време на летището или в шкафче на гарата, докато пиете кафе или се разхождате и чакате да стане време хотелската стая.

Друг фактор е транспортът до летището, който също има своята цена. Ако вече имате опит с евтините авиокомпании, вероятно знаете, че най-евтините самолетни билети са за по-непопулярните часове за пътуване, т.е. за много рано сутрин или за много късно вечер. лесно ще се убедите, че ще успеете за полет в 6,15 ч. но не забравяйте, че международните полети изискват да сте поне един час преди излитане на летището, за да имате време за чекиране (а понякога и до три часа предварително). Понякога с обществения транспорт не можете да стигнете навреме, което означава пари за превоз с такси, в някои случаи ползване дори на хотел на летището или сън на самото летище ако разполагате с ограничен бюджет.

Офертата, която е изглеждала твърде добра, за да бъде подмината, когато сте мечтали за кратката си ваканция, но приятният уикенд в Милано се преобразява в жестоко и необичайно наказание, когато настроите алармата си за 4 ч. сутринта, за да сте сигурни, че ще се чекирате навреме. Бихте могли да спечелите 30 минути сън, ако ще носите само ръчен багаж и предварително направите онлайн чекиране.

 

За какво е дребния шрифт?

багаж в самолетаНе пропускайте да прочетете текста с дребния шрифт, съдържащ условията на авиокомпанията, с която ще летите. Не попадайте в клопката на високите такси за багаж. Запознайте се с ограниченията за размерите и за теглото на багажа. Всяка авиокомпания има собствени правила и за ръчния багаж и някои с удоволствие биха Ви таксували, в случай че Вашият багаж не съответства на изискванията им. В най-добрия случай багажът Ви ще бъде поставен в багажното, а в най-лошия е възможно багажът да Ви излезе по-скъп от самолетния билет. Ако пътувате с дете и носите количка или планирате да вземете спортна екипировка е добре да знаете какво е включено във Вашите самолетни билети и какво трябва да се плаща допълнително.

 

За къде пътувам?

Евтините самолетни превозвачи често летят до второстепенни летища. Ако не сте подготвени е възможно да се шокирате, когато разберете, че Ви очаква дълго пътуване до центъра на града, който посещавате. Например летище Жирона – Барселона се намира на 12км от Жирона, но на 92км от Барселона. Подгответе се предварително как да стигнете от летището до центъра на града. Има ли обществен транспорт? Има ли трансфер от летището? Ако пътувате с група бихте могли да вземете кола под наем или да си поделите такси.

За да избегнете изненадващите разходи от бюджета, прегледайте внимателно дребните шрифтове, пресметнете допълнителните разходи и буквално „стегнете“ добре багажа си. Гледките, ароматите и вкусовете във Вашата нова дестинация ще бъдат още по-сладки, когато знаете, че сте овладели „изкуството“ на пътуванията с евтини самолетни билети и нискотарифни авиокомпании.