Стачка на стюардите на Луфтханза наложи отмяната на множество полети

Протест на стюардесите и стюардите на Луфтханза принудиха самолетната компания да отмени голям брой полети на летищата във Дюселдорф, Франкфурт и Мюнхен. Стачката продължава и днес. Авиокомпанията и синдикатите не постигат споразумение относно условията за пенсиониране.

lufthansaПовлияните полети от протестиращите стюардеси и стюарди на Луфтханза са 930 на брой, а за тях са продадени 110 хиляди самолетни билети. Служителите започнаха стачката си в петък, като в неделя той беше прекъснат за кратко и по-късно отново подновен. Според синдикатите, протестът вероятно ще продължи до петък. Пътниците са изнервени от дългите опашки пред гишетата на самолетния превозвач, но някои разбират и подкрепят протестиращите.

От Луфтханза казаха, че подобни стачни действия досега не са имали и допълниха, че бордът на директорите ще бъде свикан, за да обсъди последствията от протестът.

Желанието на авиокомпанията е да отмени ранното пенсиониране на 55 години и да намали размера на пенсиите на бъдещите си служители от екипажа. Очаква се компромисно решение да бъде намерено през идните дни и до края на седмицата преговорите със синдикатите да приключат.