Самолет или автобус – кое е по-евтино за пътуване из Европа?

С наближаването на зимните празнични дни, започва и планирането на почивки и екскурзии за Коледа и Нова година. Съществен е въпроса какъв транспорт да се използва за пътуването – самолетен или автобусен. Повечето хора смятат, че пътуването със самолет е по-удобно и по-бързо, но пък за сметка на това е по-скъпо. Така ли е обаче на практика?

самолет или автобусСпоред някои проучвания, самолетен билет от София до популярните европейски дестинации излиза по-евтино в половината от случаите, отколкото пътуване с автобус, като полетите със самолет са средно с около 40% по-евтини от автобусните билети.

В останалите случаи, при по-евтино пътуване с автобус, цените са средно с около 50% по-ниски от самолетен билет до същата дестинация.

Относно времето, което трябва да бъде изгубено в пътуване, то самолетния транспорт е средно с около 21 часа по-бърз от автобусния.

За сравнение на цените при проучването е взета предвид цена на еднопосочен билет с включени такси и комисионни за един пълнолетен пътник.

Към времето за полети са добавени 2 часа допълнително, за да се отрази и по-бавното заминаване и пристигане, имайки предвид чек ин, багаж и други проверки, спрямо подобни неща при пътуване с автобус.