Самолетните пътувания и последните новости около тях

В края на месец октомври Корпорацията за доклад на авиокомпаниите (Airlines Reporting Corporation – съкратено ARC) обяви резултатите от проучване, анализиращо продажбите на 130 милиона самолетни билети, резервирани в САЩ за периода от януари 2013 г. до юли 2014 г., с надеждата да хвърли светлина върху въпроса с цените на полетите и времето, в което те са най-ниски и най-високи. През годините много от тези проучвания очертаваха границите, но сегашният доклад се различава от останалите по няколко ключови точки. Той показва, че:

1. Цените на самолетните билети са по-ниски, когато са резервирани предварително

самолетен билетДанните на ARC  в миналото показваха, че най-ниски са цените на вътрешните полети, купени 42 дни преди полета, докато други проучвания съветваха пътуващите да резервират 49 дни предварително, за да получат най-изгодните оферти. Новото проучване на ARC показва, че пътуването излиза най-евтино ако резервирането на билет бъде направено (средно) 57 дни предварително. Нещо повече, проучванията откриха, че средните цени на билетите са сравнително равни в периода между 50 и 100 дни преди полета. С други думи, най-добре е да направите резервацията си от 50 до 100 дни предварително. Билети, закупени в този период са $85 по-евтини от общата средна цена за всички вътрешни полети ($495,55).

2. По-евтино е да се резервира през почивните дни, отколкото в дните през седмицата

Това е най-изненадващият извод от проучването. Според данните на ARC, средната цена на вътрешен полет, закупен в Неделя е $432, а в Събота цената е малко по-висока – $437. Дълго време общият съвет беше, че най-ниски са цените на билетите, резервирани във Вторник или Сряда (когато самолетните компании пускат новите разпродажби на полети), но сега новото проучване показва, че средната стойност, платена във Вторник е $497.

Излиза, че най-находчивите пътуващи са тези, които резервират в Неделя от 50 до 100 дни преди полета, като те ще заплатят средно $110 по-малко за самолетните си билети.

Високи цени, рекордни печалби

Защо Събота и Неделя замениха Вторник и Сряда, като дни с най-евтини цени за резервации? Сегашният манталитет на самолетната индустрия – по-малко конкурираща се и повече печелеща, отколкото досега през годините – дава някои обяснения. Както Скот Маккартни от Уол Стрийт Джърнал отбеляза относно промяната за уикендите: „Ръководителите на самолетните компании отиват на работа в Понеделник с желанието да вдигнат цените, а не да ги намалят с цел да запълнят местата в самолетите.“

самолетПрез дните около 20 октомври, например, най-големият самолетен превозвач на САЩ повиши цените на билетите, но този ход е както ненужен, така и направо алчен, имайки предвид падащите цени на самолетните горива. Като се вземе предвид силното търсене на въздушен транспорт и видимото желание на американските пътуващи да плащат все по-високи цени за полети, ръководителите на самолетните компании не се тревожат за запълването на самолетите с пътници. Вече компаниите са концентрирани върху своите изключителни (рекордно високи) приходи, като повишават цените при всеки удобен случай и поради същите причини безмилостно добавят такси.

Във всеки случай, фактът, че самолетните билети поскъпват е причина да накара пътуващите да обръщат внимание на проучвания, като това на ARC и да се адаптират към нови практики при резервациите, нали? Е, може би не. Проблемът с всички тези проучвания е, че те са генерализирани и се базират на стойности от миналото. Изводите, до които водят, всъщност не гарантират, че ще спестите пари при бъдещите полети, от които бихте имали нужда.

Например, вижте пътуването през празничните дни, когато пътуващите имат най-голяма нужда от съвет за спестяване на пари, защото цените се очаква да бъдат високи. В търсене на билет за Нова година, гореспоменатите насоки вероятно не биха съответствали. Няколко сайта за резервации сочат към данни, показващи, че най-ниските цени за самолетни билети за периода около Нова година могат да бъдат намерени от две до четири седмици преди полета – това обаче НЕ важи, в случай че искате непременно да пристигнете в деня преди Коледа и заминете в деня след Нова година. Полети за тези дни трябва да бъдат резервирани много по-рано, най-добре няколко месеца предварително. С други думи, резервацията на полет за Нова година от 50 до 100 дни предварително, вероятно ще е лоша стратегия, без значение в кой ден от седмицата преглеждате цените на билети.

Проблемът на простите съвети

Маккартни от Уол Стрийт Джърнал посочва, че напоследък самолетните компании са склонни да намалят билетите, резервирани в края на седмицата, защото обикновено тогава пътуващите с цел отдих и туризъм преглеждат офертите онлайн и може да се подлъжат да направят някоя импулсивна резервация, в случай че цената е добра. Междувременно, по-голямата част от бизнес пътуващите, резервират в дните през седмицата, а този вид пътуващи са по-малко чувствителни по отношение на цените, защото полетите са считани за по-важни. В същото време, авиокомпаниите все още продължават редовно да пускат свежи продажби на полети във Вторник и Сряда, за да засилят продажбата на билети за маршрути, при които седалките не се запълват.

съвети при търсене на билетиОбщото, което тези стратегии имат е, че авиокомпаниите реагират на поведението на пътниците и намаляват или увеличават цените, за да получат максимален приход. Ако и кога пътуващите ще променят поведението си отново – да кажем, че голяма маса от пътуващите по бизнес започнат да резервират полети в Неделя вместо в Понеделник – авиокомпаниите ще настроят ценовите си тактики едновременно с това. Всичко това е заобиколен начин да стигнем до извода, че съществуват твърде много условности и не може просто да се следват съвети, като „резервирайте в Неделя“ или „резервирайте във Вторник“. (Имайте предвид, че тук става въпрос само за вътрешните полети. Съветите за резервиране на самолетни билети за международни полети са още по-усложнени.)

Вероятно единственото сигурно напътствие за намирането на евтини самолетни билети, изпитано с времето е това: Твърде ранните резервации са лоши, но също толкова лоши са и твърде късните резервации. Средно вътрешните полети, закупени от 225 до 300 дни преди пътуването са с цени от $500 до $550, според проучването на ARC, докато средната стойност за билет в деня на заминаване е около $650.

Как да намерите точния момент по средата, когато цените са най-ниски? Сложно е, зависи от много фактори, включващи дестинацията, сезона и денят от седмицата, в който ще пътувате; дали ще има някакво масово или местно събитие на мястото, където отивате; дори по-общи фактори, като икономиката на държавата и цените на газа. Инструментите за търсене на евтини полети онлайн, които ползват историческите данни за цените, за да предвидят дали билетите за даден маршрут ще се вдигнат или ще паднат, може да бъдат ползвани, но не се гарантират бъдещите резултати, особено през последните години, когато ръководителите на самолетните компании редовно променят своите ценови тактики, най-вече опитвайки да покачат цените.

Въпреки главозамайващата сума от проучвания и съвети на пътешественици, въпросът за най-добрия период за резервации остава без точен отговор. Да, добре е да търсите в периода от 50 до 100 дни преди пътуването, както и да прегледате цените през почивните дни в края на седмицата, но отделете време за това и във Вторник и Сряда, защото тогава изскачат новите оферти. Консултирайте се с историческите данни за цените и инструментите за предвиждане на цените на полети, но не очаквайте да платите същата ниска цена, която показват за десетилетие назад или дори година преди това.