Понижение на цените на самолетни билети

Отчетено е понижение на цените на самолетни билети, а при онлайн продажбите се наблюдава увеличаване. Такива са данните от анализа на популярна туристическа агенция, специализирана най-вече в продажбата на самолетни билети. Като основни причини са пуснатите над 20 директни нови маршрута, появата на най-голямата нискотарифна авиокомпания на софийското летище, както и намалението в цените и все по-опростените и достъпни варианти за резервации.

поевтиняване на самолетните билетиОще преди края на 2016 г., проучването показва увеличение в продажбите на самолетни билети от 23% спрямо миналата 2015 г. Над 9% повече пари са изхарчени, като отбелязаното намаление в цените на билетите от нискотарифните превозвачи е средно с 16 евро, а при билетите на редовните самолетни компании спадът е средно с 34 евро. За 2017 г. се предвиждат още по-големи намаления.

По-голям е броят на резервираните двупосочни билети. Най-посещаваните 10 дестинации през 2016 г. са Лондон, Франкфурт, Берлин, Виена, Милано, Мюнхен, Рим, Мадрид, Париж и Барселона. Застраховалите самолетните си пътувания са 36%, а цената за качествена застраховка е била средно около 12 евро.

Увеличение от 17% се наблюдава и при  разплащането с кредитни карти, като този вид плащане вече е два пъти повече спрямо плащането на резервации с банкови преводи. Причините за това са увеличаването на доверието в развитието на технологиите и онлайн сигурността.