Нискотарифни авиокомпании

Бързи и евтини самолетни билети благодарение на нискотарифните авиокомпании

евтини самолетни превозвачиВ общи линии нискотарифните авиокомпании са самолетни превозвачи, които предлагат билети на по-изгодни цени от редовните авиокомпании. Наричат се още евтини авиокомпании, нискобюджетни авиокомпании (low-cost airlines) и т.н. Този нов вид самолетни превозвачи възниква в хода на дерегулацията на въздушните превози.

Още през 70-те години в САЩ стартират първите нискобюджетни самолетни превози. В Европа Ryanair са първите, които възприемат този модел  и предлагат от 1995 г. евтини полети из европейския континент. Сега обаче едва ли има известни авиокомпании, които да не предлагат евтини тарифи за полети, като например Lufthansa чрез своята дъщерна самолетна компания Germanwings.

Разлики между евтините самолетни линии и редовните авиопревози

Ако се запита човек как се получават тези евтини полети, вероятно ще констатира, че при тези цени на самолетни билети, трябва да се лиши от храна и напитки по време на полета или трябва да заплати допълнително за тях. Също така безплатния багаж от цената и ръчния или чекирания багаж се предлага само с доплащане. Други намаления в цените авиокомпаниите постигат, като не предлагат цяла мрежа от линии до различни дестинации, както при редовните авиокомпании, а само единични полети по определена отсечка.

В много случаи евтините превозвачи кацат на летища в по-малки градове, където летищните такси са по-ниски, отколкото на големите летища. Освен това не се предлагат програми за редовни пътници. Изгодните предложения се постигат също и чрез различните типове самолети. Така например при нискобюджетните самолетни фирми се използват почти само стандартни самолети, като Airbus A320 или Boeing 737, които не разполагат с голям вътрешен комфорт, но побират по-голям брой пасажери при всеки полет.

Пътниците могат да бъдат спокойни за едно нещо – сигурността при полетите е на ниво и при евтините самолетни линии. Тук при всички авиокомпании важат едни и същи стандарти за сигурност. Персоналът и пилотите на самолетите са получили едно и също обучение. Пасажерите могат да бъдат сигурни, че се взимат същите мерки за сигурност, както и при редовните авиокомпании. Който не държи да получи най-доброто обслужване и екстри и иска да лети евтино е добре дошъл при авиокомпаниите, предлагащи евтини самолетни билети.

Кой се възползва от изгодните оферти за полети?

Докато в началото са изпълнявали само вътрешни полети, с времето линиите на евтините авиокомпании са се разширили. С нискотарифните авиокомпании вече може да се лети не само из Европа, но и на по-дълготрайни полети. Междувременно има и далечни пътувания, които се предлагат от нискобюджетните самолетни компании на достъпни цени. Пътуващите, които разполагат с ограничени средства, могат да намерят добри и изгодни оферти.

нискотарифни авиокомпанииПредложения от рода на „полети до САЩ за 10 евро“ също има на пазара също циркулират при компаниите за евтини самолетни билети. Така или иначе, който се информира навреме и сравни цените, може да попадне на истинска находка и да лети много по-евтино, благодарение на постоянната надпревара между евтините превозвачи. Влияние върху цената няма само авиокомпанията, но също летището и денят на отпътуването. Тук цените могат да бъдат с голяма разлика.

Не само отпускарите обаче са тези, които искат да се възползват от евтините полети. Много от бизнес пасажерите често избират по-изгодната и по-бърза алтернатива на пътуването с кола или влак. Много пътуващи групи, семейства, отбори, клубове и други също ползват този вид транспорт, защото така се спестява на човек и остават повече средства за други цели.

Колкото по-атрактивни са предложенията, толкова по-големи са запитванията и интересът – броят на полетите на евтините самолетни авиокомпании е нараснал силно от 1995 г. насам. Голямата германска авиокомпания Lufthansa разпозна тенденциите на времето и от 2015 г. предлага оферти за далечни полети на доста по-евтини цени чрез своята нова концепция Eurowings.

В тази връзка евтините авиокомпании оказаха сериозно влияние върху твърдия досега пазар за самолетни пътувания и представляват сериозно предизвикателство в конкуренцията между фирмите за пътнически самолетен транспорт.

Сравняването на цените гарантира намирането на евтини полети

Ако имате желание да направите сравнение на цените, в нашия сайт Polet.bg можете да получите ясни и прозрачни резултати за актуалните цени на самолетните билети. Нискотарифните авиокомпании са включени в търсенето на оферти за полети.

Нужно е само да въведете летищата на отпътуване и пристигане, както и датите на заминаването и завръщането (подробности вижте тук). С един клик на мишката и само след няколко секунди ще можете да прегледате резултатите с най-евтините полети от стотици компании, предлагащи самолетни билети.

Когато попаднете на подходяща оферта, Polet.bg ще Ви препрати директно на сайта на фирмата, предлагаща самолетните билети, за да бъде гарантирана максимално сигурността на транзакцията и предоставянето на данните на пътниците.

Билети за полети могат да се резервират седмици и дори месеци преди датата на пътуването. Това обаче не е гаранция, че ще резервирате на най-ниските цени, защото има и случаи, при които  е възможно да попаднете на изненадващо ниски цени само няколко дни преди дадено пътуване.

Нашият опит с нискотарифните авиокомпании все пак показва, че е по-добре билетите да се резервират предварително, отколкото да се чака до последния момент, затова ако попаднете на изгодно предложение е добре да не се колебаете дълго, а да действате на момента.

Заключение

Нискотарифните авиокомпании са харесвани и предпочитани от пътуващите. Те правят възможно спестяването на доста средства при полет. Вероятно концепцията с евтините самолетни превозвачи има и своите недостатъци, като например обслужването и комфортът, но целта е пътуващите да заплащат само за това, което наистина ще бъде от полза за тях.