Как се прави онлайн чекиране за полети?

Какво да направите, в случай че искате да отидете на летището с готова бордна карта, за да не се налага да чакате на дълги опашки? Само с ръчен багаж ли пътувате? Знаете ли, че повечето самолетни компании предлагат възможността за онлайн чекиране или чек-ин (online check-in, уеб чекиране), което Ви позволява да принтирате бордната си карта вкъщи? Процесът е прост и представлява регистрация за полет, а разликите при отделните авиокомпании са минимални.

По-надолу Ви предоставяме информация за извършването на онлайн чекиране при най-популярните авиокомпании.

 Онлайн чекиране при easyJet

easyJet ckeck-inОт 30 април 2013г. всички пътници с резервация на самолетен билет за полет на easyJet, трябва да се чекират онлайн, защото чекиране на летището няма да бъде извършвано. Затова отидете направо при контрола за сигурност с бордната карта и валиден идентификационен номер, а ако пътувате с чекиран багаж, трябва да минете през бюрата за оставяне на багаж на easyJet на летището.

Можете да принтирате бордната си карта 30 дни преди полета и до 2 часа преди определеното време на излитане. Помнете, че трябва да сте се качили на самолета 30 минути преди полета и ако закъснеете, няма да бъдете допуснати на борда.

Онлайн чек-ин при Wizzair

Wizzair ckeck-inОнлайн чекирането в сайта WizzAir е безплатно и желателно, защото ако решите да се регистрирате на летището, ще се наложи да заплатите 20 евро допълнителна такса.

След приключването на резервацията, ще получите Вашия електронен билет на e-mail, в който се съдържа и линк за уеб чекиране, чрез който трябва да се чекирате за Вашия полет онлайн и да разпечатате генерираната бордна карта, която трябва да носите на летището.

Имайте предвид, че авиокомпанията изисква от пътниците да бъдат на летището 2 часа преди определеното време за излитане на самолета.

Онлайн чекиране при Ryanair

Ryanair ckeck-inАко пътувате с Ryanair е задължително да направите чекирането си онлайн. Всички пътници трябва да се чекират в сайта на авиокомпанията и да принтират бордната си карта. Тази услуга е достъпна от 15 дни до 4 часа преди обявения час на излитане.

Бордните карти трябва да бъдат принтирани на лист хартия с формат А4, а с нея и идентификационния си номер можете да отидете направо на гейта към самолета. В случай че не успеете да принтирате бордната си карта в позволения период от време, ще бъдете глобени 60 евро.

Онлайн чек-ин при British Airways

British Airways ckeck-inОнлайн чекирането за полет с British Airways  става достъпно от 24 часа преди полета, като чекирането можете да направите и през Вашия смартфон. В сайта на компанията, в секция „управление на моите резервации“ се избира количеството багаж, потвърждава се мястото и се принтира бордната карта. Имайте предвид, че ако сте група пътници, можете да чекирате онлайн до 9 човека (включително деца).

След като вече сте принтирали бордната си карта е необходимо просто да се отправите към контрола за сигурност или да оставите багажа си на багажното бюро на British Airways, в случай че сте избрали тази опция при онлайн чекирането.

Онлайн чекиране при Lufthansa

Lufthansa ckeck-inПри полет с Lufthansa можете да се чекирате онлайн в периода от 23 часа преди полетa. Изберете мястото си и принтирайте бордната си карта или изискайте нейното изпращане на Вашия мобилен телефон. Имайте предвид, че онлайн чекирането не е достъпно за полети, излитащи от следните летища: Италия (Каляри, Олбия, Пиза), Хърватия (Дубровник, Сплит и Задар), Обединено кралство (Гърнси и Джърси Инвърнес), Португалия (Фару), Испания (Ибиса), Румъния (Клуж) и Унгария (Балатон).

С бордната на карта в мобилния телефон или принтирана при онлайн чекирането, Вие ще спестите ценно време ако пътувате само с ръчен багаж, защото можете да отидете директно на контрола за сигурност и входа към борда на самолета, без да се налага да чакате на опашки. Ако пътувате с допълнителен багаж, просто го оставете на някое от багажните на Lufthansa и продължете към зоната за извеждане (гейта).

Онлайн чек-ин при Vueling

Vueling ckeck-inОт Vueling позволяват принтиране на бордната карта от момента на закупуване до 4 часа преди полета. Забележете, че онлайн чекирането не е задължително, но е препоръчително, особено ако пътувате само с ръчен багаж.

Ако сте принтирали бордната си карта, просто трябва да отидете с нея и с Вашия идентификационен номер на гейта към борда на самолета до 30 минути преди излитането, прескачайки всички дълги опашки. Имате възможност да запаметите бордната си карта на Вашия мобилен телефон, което е добра опция за опазване на околната среда.

Онлайн чекиране при Iberia

Iberia ckeck-inНа сайта на Iberia можете да запазите мястото си и да принтирате бордната си карта от 1 ден до 1 час преди излитането, като по този начин сте готови да отидете директно на гейта към самолета. За полети към Лагос, Сан Хосе и Каракас лимитът е 90 минути преди излитането.

Просто трябва да въведете името си, резервационния код и градът на излитане. След като означите полетът и мястото си, имате опция за чекиране на багаж и последната стъпка е да запазите да запазите бордната си карта в мобилния телефон, да я принтирате или пък да изискате нейното изпращане с SMS на Вашия телефон.