Индонезия взима мерки относно евтините самолетни билети

Мерки срещу евтините самолетни билети за вътрешните полети ще бъдат предприети от индонезийското министерство на транспорта. Недопустимо е заради ниските цени, пътниците да летят при понижена сигурност от авиокомпаниите.

На 30 декември 2014 г. е влязла в сила мярката, с която транспортното министерство повиши минималната цена на самолетни билети за икономичен клас, твърдят от „Ройтерс“.

AirAsiaЦелта е увеличението на прихода на самолетните компании да бъде свързано и с повишаване на разходите за сигурност. Игнасиус Джонан заяви пред „Ройтерс“, че авиацията трябва да бъде здрав сектор, а не евтин сектор, защото иначе съществува вероятност много неща да не бъдат изпълнени.

Представител на министерството на транспорта каза, че самолетните компании трябва внимателно да балансират между това да гарантират максимална сигурност на пътниците и да разпределят оперативните си разходи.

Индонезия има една от най-бързо разрастващите се граждански авиации, но това донякъде е за сметка на сигурността. Поредица инциденти през 2007 г. принуждава Европейската комисия да наложи забрана на всички самолетни компании от Индонезия да обслужват дестинации от Европейския съюз.

След катастрофата на самолета на AirAsia през декември 2014 г., бяха въведени промени в назначенията и процедурите, извършвани преди преди полетите.

От министерството на транспорта твърдят, че взетите мерки не са пряко свързани с инцидента и тези неща са били решени преди него. Мярката ще засегне Indonesia AirAsia, Lion Air и Garuda, но от Ройтерс“ съобщиха, че няма място за притеснения.

Главният изпълнителен директор на Garuda Indonesia каза, че мерките означават, че няма да има повече атаки от конкуренти, подбиващи цените.

Мениджърът на корпоративните комуникации на Sriwijaya Air сподели, че въведените промени не притесняват тяхната авиокомпания, защото техните самолетни билети и преди това не са били толкова евтини. Той допълни, че ще следват правилата, но не бива да се смята, че не се обръща внимание на сигурността заради ниските цени.

Коментар от Indonesia AirAsia по повод мерките за цените на самолетните билети е бил отказан.

Новото правило задължава авиокомпаниите да продават билети на цена до 40% по-ниска от тавана, който е определило министерството. Преди това този дял е бил 30%.