Защо самолетните билети ще поскъпнат заради глобалното затопляне?

полети при глобално затоплянеПредвижда се промените в климата, влияещи на въздушните течения над Атлантическия океан, да окажат промяна и във времетраенето на полетите между САЩ и Европа.

Проучване на университета в Рединг показва, че вятърът, който духа от запад на изток, ще спомогне за съкращаването на времето при полети от Америка към Европа, но в обратната посока пътуването ще се удължи.

Затоплянето на климата би усилило движението на въздушните маси над океана с 15%, предвиждат специалистите. Така полет Ню Йорк-Лондон ще стане с продължителност приблизително 5 часа и 20 минути, което е с между 1 и 2 часа по-бързо в сравнение със сегашното времетраене на такива полети.

Всичко това би довело до повече вредни емисии от повишения разход за гориво и съответно по-високи цени на самолетни билети.

Ръководителя на изследването д-р Пол Уилям обясни за BBC, че с увеличаването на времетраенето на полетите, самолетите ще бъдат по-дълго време във въздуха. Сметката показва, че това са допълнителни 2000 часа полети, допълнителни 22 млн. долара за гориво и 70 млн. кг. въглероден диоксид.