Забранени предмети в ръчния багаж

Забранени предмети и вещи на борда на самолетОт януари 2004 са въведени нови мерки за сигурност за пътуващите със самолет и приготвянето на ръчен багаж се превърна в сложна и прецизна задача, възприемана от много хора като вид изкуство за талантливи пътници.

Доказателство за това са дългите опашки пред контролите за сигурност на летищата, даващи достъп до борда на самолета.

За да избегнете неприятни изненади е добре да знаете предварително какви вещи и предмети можете да носите със себе си, докато преминавате през охраната на летището. В тази статия от блога на Polet.bg Ви предоставяме полезна информация в тази връзка.

В зависимост от страната, в която се намирате, можете да проверите правилата, на които трябва да отговаря Вашите ръчен и чекиран багаж. Например за САЩ детайлна информация за пътуващите относно правилата за течностите и забранените предмети може да бъде намерена в сайта на Транспортната администрация по сигурността (TSA) на този уебадрес.

Забранени предмети

Най-важното правило е, че на пътниците не е разрешен достъп до бордната зона или самолета с предмети, представляващи опасност за сигурността на самолета и/или здравето на останалите пътници и самолетния екипаж:

  • Всякакъв вид оръжия (огнестрелни и други). Всякакъв предмет, който може да произведе изстрел или да причини нараняване, или изглеждащ подходящ за такава цел.
  • Спортни стоки и тъпи предмети: бухалки, стикове, гребла, лопати, скейтбордове…
  • Предмети с остър връх или заточени остриета.
  • Експлозиви и запалими вещества. Всякакви експлозиви или силно запалими субстанции, представляващи риск за здравето на пътниците и екипажа, и безопасността на самолета.
  • Химикали и токсични субстанции.

Течности: количеството течности или субстанции с подобно съдържание, което пътниците могат да носят със себе си през контрола за сигурност на летището е ограничено.

Допълнителни мерки

В правата на охранителите е да забранят и други предмети, освен изброените в списъка по-горе. Служителите по сигурността могат да откажат достъп до бордната зона и самолета на всеки пътник, притежаващ предмет извън списъка, който изглежда подозрително.

Специални правила за носените течности

Разрешено е носенето на течности в ръчния багаж само в следните случаи:Течности в ръчен багаж

Течностите трябва да бъдат в отделни опаковки с максимален капацитет от 100мл. Те трябва да бъдат съхранявани в чиста найлонова торбичка, която се затваря от горната страна и има вместимост от 1 литър. На пътник се допуска по  един брой такава торбичка, включително и деца. Течности, които се преглеждат, но не са забранени, са следните:

-Вода и други напитки, супи, сиропи
-Кремове, пасти (включително паста за зъби), лосиони и мазила
-Парфюми
-Гелове, като душ гел или шампоан
-Аерозоли, например дезодоранти или спрей за коса