WizzAir

самолетни билети wizzairWizz Air (пълно име – Wizz Air Hungary Airlines Ltd.) е нискотарифна унгарска авиокомпания с база на летище Ференц Лист в столицата на Унгария – Будапеща. Авиокомпанията извършва първия си полет на 19 май 2004 г. Нискотарифният авиопревозвач разполага с най-голямата флотилия от всички унгарски авиокомпании, състояща се от 39 самолета Airbus A320-232, оборудвани с по 180 кожени седалки.

Самолетите на Wizz Air използват предимно малки европейски летища (с по-ниски такси за обслужване). Най-голямата база на Wizz Air (извън седалището в Будапеща) е полското летище в Катовице. Wizz Air group е съставено от двете авиокомпании Wizz Air Унгария и Wizz Air Украйна, с кодове за полети съответно W6 и WU.

В момента компанията предлага самолетни билети за 220 европейски направления, като главните 15 бази са летища в Унгария, България, Украйна, Полша,  Румъния, Литва, Чехия и Сърбия. Извън Европа има полети от/до три дестинации в Азия – летището на Тел Авив (Израел), летище Кутаиси в Грузия и сезонни полети до Анталия.

В самолетите на авиокомпания Wizz Air се пътува в един салон за икономичен клас без номерирани места и без включени в цената на самолетния билет храни и напитки. Запазеното място и ползването на услугата за качване с предимство на борда се заплащат допълнително. Платена услуга на компанията е и Wizz Flex, даваща гъвкавата възможност да промените дата, час и дестинация до 3 часа преди излитане на първоначално избрания полет, заплащайки само евентуална разлика в цената, но такса за смяна на полет не се заплаща. На борда на самолета имате право да носите безплатно ръчен багаж с размери до 42 x 32 x 25 см и максимално тегло 10 кг, както и връхна дреха, телефон, четиво, бебешко кошче или сгъваема детска количка и бебешка храна, патерици. Ръчният Ви багаж може да бъде по-голям – с размери до 56 х 45 х 25 см, срещу заплащане от 10 евро (при онлайн резервация), като той трябва да се побере в отделенията за багаж над седалките. Превоза на чекиран багаж при полет с Wizz Air не влиза в цената на Вашите самолетни билети. За него трябва да бъде платено допълнително, като цената се определя от датата на пътуването и начина на резервиране на услугата. Ако носите със себе си и чекиран багаж, той не трябва да тежи повече от 32 кг.

 

Година на създаване: 2003
Седалище: Летище Ференц Лист, Будапеща, Унгария
IATA код: W6
Притежавани самолети: 39 самолета Airbus A320-232
Предлагани полети: Голям брой европейски дестинации от базите в Централна и Източна Европа. Извън Европа авиокомпанията има полети до Грузия, Израел и Турция.
Излитане от България: Бургас, Варна, София