Ryanair

самолетни билети ryanairRyanair заема лидерска позиция при нискотарифните европейски самолетни компании. Тя е произхожда от Ирландия, като нейното седалище е на дъблинското летище, а друга нейна голяма база се намира на летището Станстед в Лондон.

Името Ryanair е дадено на компанията през 1985 година от ирландския бизнесмен Тони Райън, когато тримата заедно с Л. Лонерган и К. Райън създават компанията.Главният изпълнителен директор О’Лиъри бързо развива Ryanair по модела на нискобюджетен самолетен превозвач, предлагайки евтини самолетни билети за самолети от един тип в икономичен клас. Храна и напитки на борда не се включват в цената на билетите, а резервациите и чекирането се правят онлайн. От Ryanair изпозлват по-малки регионални летища за приземяване на самолетите си, за да икономисат от скъпите такси на по-големите летища.

Около 170 са обслужваните от Ryanair европейски дестинации, а освен това превозвача извършва полети и до 5 марокански дестинации.

В България със самолет на Ryanair може да летите от Пловдив до Лондон Станстед във Великобритания и до Франкфурт-Хан в Германия.

Цената на самолетния билет дава право да носите един брой ръчен багаж на борда на самолетите на Ryanair с размери до 55 х 40 х 20 см и до 10 кг тегло. Ако носите фотоапарат, лаптоп и др., трябва да ги поберете в единствената чанта, която е позволено да качите със себе си. Между 15 и 50 евро са таксите за чекиран багаж, като те се определят от сезона, дестинацията и теглото на багажа.

Ако не сте принтирали бордната си карта предварително, ще се наложи да заплатите 60 евро, за да нейното издаване на място в летището. Заплащат се отделно екстрите, като резервирано място и носене на допълнителен багаж, екипировка и други.

 

Година на основаване: 1985
Седалище: Летище Дъблин, Дъблин, Ирландия
IATA код: FR
Притежавани самолети: 297 самолета Boeing 737-800
Предлагани полети: Над 160 дестинации в Европа и пет летища в Мароко
Излитане от България: Пловдив