Olympic Air

самолетни билети olympic airСамолетният превозвач Olympic Air е със седалище в Атика, намиращ се на изток от Атина. Преди авиокомпанията да получи актуалното си име, тя се казваше Olympic Airlines. Едва след приватизирането ѝ през 2009 г. е преименувана на Olympic Air и въздушния трафик беше регулиран за отделни международни маршрути. Остана обслужването на 40 дестинации в Азия, Африка и Европа, за които се предлагат евтини самолетни билети. Между тях са Лондон, Виена и София, но поради загубата на въздушните права не се обслужват дестинации в Германия. Затова въздушното обслужване е фокусирано главно върху вътрешни полети в Гърция и затова Olympic Air е един от най-големите самолетни превозвачи в страната. Родната база на авиокомпанията е Международно летище Атина. Правата върху превозвача се държат в момента от Marfin Investment Group.

Компанията не членува в съюз, но има „codeshare“ споразумения с някои други самолетни фирми, като Flybaboo, Delta Airlines и Meridiana Fly от Италия. С новото организиране от приватизацията беше преди всичко модернизирана и флотилията на Olympic Air, която сега се състои от самолети тип Airbus 319-100, Airbus 320-200 и Bombardier.

Програмата за редовни пътници на авиокомпанията предлага три класи с различни възможности. Степените са Син, Сребърен и Златен, като са подредени по повишаващи се предимства.

В онлайн допитване, малко след приватизацията, клиентите можеха да гласуват за униформите на персонала и новото лого на Olympic Air, което сега се състои от шест пръстена, символизиращи континентите и отделен за Гърция.

 

Година на основаване: 1957
Седалище: Коропи, Атина, Гърция
IATA код: OA
Притежавани самолети: 30 самолета общо: Airbus A319-100 / A320-200; ATR 42-300; Bombardier Dash 8Q-100 / 8Q-400
Предлагани полети: 46 дестинации в 13 държави
Излитане от България: София