LOT

самолетни билети lotLOT полски авиолинии е една от най-старите действащи авиокомпании в света. С около 3,9 милиона пасажери годишно, тя е най-големият самолетен превозвач в Полша. Тя е била и първата в Източна Европа, която през 1989 г. е внедрила във флотилията си самолет западно производство – Boeing 767.

Авиокомпанията е основана през 1929 г. с решение на полското Министерство за въздушен транспорт, с което всички частни самолетни превозвачи трябва да се обединят в един държавен. Първите евтини самолетни билети са за Букурещ, Хелзинки, Бейрут и Атина.

По време на Втората световна война обслужващите полети са прекратени и предприятието закрито. Едва през 1945 г. въздушните линии са възстановени и флотилията е обновена с нови самолети. Днес LOT поддържа около 100 самолетни линии в различни европейски, северноамерикански и азиатски държави. Между тях са летищата в Рига, Чикаго, Ханой и Копенхаген.

Фокусът на авиокомпанията е върху дестинации в Европа. Като член на Star Alliance се предлагат 1167 дестинации в 181 страни. За да се съобрази с увеличаването на пасажерите и разширяването на мрежата от линии, LOT имат направена поръчка за 11 нови самолета.

Miles & More, програмата на Lufthansa за редовни пътници е и програмата на LOT. При нея събраните мили от полети и резервациите на определени хотели и коли под наем се събират, за да могат да се обменят срещу безплатни полети, евтини самолетни билети, екстри или отстъпки.

 

Година на основаване: 1929
Седалище: Варшава, Полша
IATA код: LO
Притежавани самолети: 54 самолета: Embraer 170 / 175, Boeing 737-500 / 737-400 / 767-300ER
Предлагани полети: Множество дестинации в Полша и Европа, няколко в Северна Америка и Азия
Излитане от България: Бургас, София