Iberia

самолетни билети iberiaIberia е най-голямата испанска и четвърта по големина европейска авиокомпания с над 100 дестинации по света. Самолетният превозвач е фокусиран върху южноамериканския пазар, където най-вече предлага своите евтини самолетни билети.

През юни 1927 г. Орасио Екебериета основава първата испанска самолетна компания – Iberia. Те са първите, които предлагат евтини полети от Европа до Латинска Америка. През 90-те години флотилията е подновена, като до есента на 2008 г. искат да напълно да преминат към самолети Boeing. През 2009 г. Iberia и British Airways обявяват сливане на двете авиокомпании. През април 2010 г. обединението е подпечатано и трябва да бъде извършено до края на годината.

Някои от международните дестинации на самолетния превозвач Iberia са Франкфурт на Майн, Берлин, Мюнхен, Банкок, Йоханесбург, Тел Авив, Сао Пауло и Амстердам. Като основател и член на съюза от авиокомпании Oneworld, Iberia предлага с помощта на партньорите си полети до над 700 дестинации по света. Освен това налице са и множество „codeshare“споразумения, като с тях се предлагат и полети до още 35 града в Латинска Америка.

Програмата за редовни пътници на Iberia се казва Iberia Plus. От самолетните билети на авиокомпанията се събират точки, които могат да бъдат обменени срещу допълнителни удобства, полети или предложения на партньорите на авиокомпанията. Пасажерите, които пътуват често могат да получат сребърна, златна или платинена карта.

 

Година на основаване: 1927
Седалище: Мадрид, Испания
IATA код: IB
Притежавани самолети: над 126 самолета, като Airbus A320-200 / A319-100 / A321-200 / A340-300 и други модели на ATR
Предлагани полети: 119 дестинации, от които 37 дестинации в Испания, 17 дестинации в латинска Америка и важни градове в Африка, Северна Америка и Близкия Изток
Излитане от България: София