easyJet

самолетни билети easyjetEasyJet е най-голямата британска авиокомпания и втора най-голяма европейска нискотарифна компания със седалище на летище Лутън в Лондон. Компанията основава британския предприемач Стелиос Хаджи-Йоану през 1995 г., като за кратко време тя се разраства значително. През 1998 г. EasyJet купува 40% от швейцарската чартърна авиокомпания TEA Basel , която по-късно е преименувана на easyJet Switzerland. Така easyJet създава първата си база извън Великобритания летището в Женева. Британските Go и GB Airways са причислени към easyJet през следващите години, наред с още няколко малки авиокомпании. EasyJet притежава самолети със средна възраст само от 3,6 години.

Авиокомпанията предлага самолетни билети до над 600 точки в 30 държави. Главните бази на easyJet са на лондонските летища Гетуик, Лутън и Станстед, Бристол, летище Малпенза в Милано и това в Женева. Компанията обслужва голям брой европейски дестинации, където има 19 бази, а също и в Египет, Кипър, Мароко, Йордания, Израел, и Турция.

Пътуването на борда на самолетите на easyJet е в общ икономичен клас. Храна не е включена в цената на самолетните билети за времето на пътуването, но може да  купите напитки или закуска от стюардесите. На борда на самолета със себе си пътуващите с easyJet имат право безплатно да вземат ръчен багаж, който да бъде с максимални размери 56х45х25см. и тегло до 10кг. Ще бъдете таксувани допълнително ако не сте поставили лаптопът или дамската си чанта във Вашия ръчен багаж.

Чекираният багаж (ако ще носите такъв) се заплаща при закупуването на билета, трябва да бъде с тегло до 20кг. и за него няма определени размери. За всеки допълнителен килограм над това тегло се заплаща по 9 евро онлайн или по 14 евро на летището. Авиокомпанията предлага също хотелски резервации, трансфер от и до летището,  и др.

За допълнителна информация относно багажа при полет с easyJet (на английски език), моля,  кликнете тук!

 

Година на създаване: 1995
Седалище: Летище Лутън, Лондон, Великобритания
IATA код: U2
Притежавани самолети: 145 самолета Airbus A319-100 и 48 самолета Airbus A320-200
Предлагани полети: Над 600 маршрута в Европа, Близкия Изток и Северна Африка
Излитане от България: София