Авиокомпаниите отбелязват рекордно увеличение на пътуващите

Самолетния транспорт се е увеличил глобално с близо 6% за 2014 г., което е повече от средното нарастване спрямо 10 години назад. Авиокомпаниите обаче са на мнение, че негативно влияние върху търсенето на самолетни билети оказват летищните такси.

iataСпоред IATA (Международна асоциация за въздушен транспорт) увеличението на самолетните пътувания се дължи главно на авиопревозвачите от държавите с растяща икономика, като това включва азиатските страни и Близкия изток.

Рекордния брой от 3,3 милиарда пасажери е със 170 милиона повече от тези, ползвали самолетен транспорт през 2013 г.

Главният секретар на IATA, Тони Тайлър, е на мнение, че възстановеното доверие между авиокомпаниите и бизнеса е една от причините за стабилното развитие на интернационалните пътнически полети, които при увеличен капацитет от 6,4% отбелязват ръст 6,1% за 2014 г. спрямо 2013 г.

Той смята, че правителствата на държавите биха могли да помислят върху намаляване на данъците за самолетния превоз, което би повишило търсенето на самолетни билети и би намалило загубата на заетост и работни места в сектора, а това означава растеж и развитие за икономиката. В допълнение Тайлър спомена, че правителството на Шотландия например е обещало да намали въпросните такси за самолетния транспорт наполовина, а австрийското правителство смята да въведе обща данъчна реформа, включваща и въпроса с данъка за самолетните превози, което ще отвори над 3000 работни места в сферата на гражданския въздушен транспорт.